Elon Musk Twitter’ın Tamamını Satın Almak İstiyor

Elon Musk Twitter‘ın tamamını satın almak istiyor. Tesla CEO’su Elon Musk, hissedarı olduğu Twitter‘ın yönetim kuruluna katılmayacağını açıklamasından sadece birkaç gün sonra sosyal medya devinin tamamını satın alma teklifinde bulundu. 

Tesla CEO’su Elon Musk, hissedarı olduğu Twitter’ın yönetim kuruluna katılmayacağını açıklamasından sadece birkaç gün sonra sosyal medya devinin tamamını satın alma teklifinde bulundu.

Twitter’dan yapılan açıklamada, Tesla CEO’su Elon Musk’ın şirketin tamamını satın alma önerisine yanıt olarak yönetim kurulunun “zehirli hap” olarak adlandırılan savunma mekanizmasını devreye sokmayı oybirliğiyle kabul ettiği bildirildi.

Twitter, resmi olarak “sınırlı süreli hissedar hakları planı” olarak adlandırılan önlemin, tek bir kişinin hissedarlara prim ödemeden ya da yönetim kuruluna daha fazla süre tanımadan şirketin kontrolunu eline geçirmesi olasılığını azaltarak yatırımcılarının “yatırımlarının tam değerini görmelerini” sağladığını kaydetti.

Twitter’ın bu planı, Musk’ın yüzde 9 olan toplam hisselerinin yüzde 15 ya da daha fazla oranda artması durumunda devreye girecek. Ancak böyle bir durumda bile Musk, mevcut yöneticileri oylamayla saf dışı bırakarak şirketin kontrolunu ele geçirebilir. Twitter’dan yapılan açıklamada, planın, şirketin “çıkarlarının en iyisine” hizmet etmesi durumunda yönetim kurulunun şirketin satın alınmasına ilişkin bir öneriyi kabul etmesini engellemeyeceği bildirildi.

Twitter, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yapılan başvurunun dosyasında, Musk’ın şirketi 43 milyar dolar nakit paraya satın alma teklifinde bulunduğunu açıkladı. Musk, dosyada, Twitter’ın kullanıcılarıyla arasında güven inşa edebilmesi için “özel bir şirket olarak değişimden geçmesi gerektiğini” kaydetti.

Musk, dosyada, “İfade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Ancak farkına vardım ki şirket, mevcut haliyle ne gelişebilir ne de bu toplumsal zorunluluğa hizmet edebilir” ifadelerini kullandı.

Musk dün, TED 2022 konferansı kapsamında katıldığı söyleşide, “Azami oranda güvenilir ve son derece kapsayıcı olan kamusal bir platforma sahip olmak, medeniyetin geleceği için olağanüstü büyük önem taşıyor” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Twitter hisselerinin yüzde 9.1’ini satın alarak şirketin en büyük dış yatırımcısı haline gelen Musk, daha bu girişiminin yankıları sürerken çok daha büyük bir yatırım için kolları sıvadı. Twitter hisselerini alma ve duyurma şekli sebebiyle şimdiden bir dava sürecine konu olan Musk, bu kez de şirketin tamamını satın almak için harekete geçti. Musk, hisse başı 54.20 dolar nakit ödeyerek şirketi satın almak için teklif yaptı. Musk’ın hisse başına teklif ettiği miktar toplama uygulandığında, Twitter için yaptığı teklif yaklaşık 43.4 milyar dolar yapıyor.

Elon Musk’ın Twitter hisselerinin yüzde 9.1’ini satın almasının ardından başta yönetim kurulunda yer almak istemesi, ardında ise bu kararından cayması Musk’ın ciddiyeti hakkında soru işaretleri doğurmuş olsa da Tesla CEO’sunun Twitter için sunduğu teklif şirketi alma konusunda son derece ciddi olduğunu gösteriyor.

Çünkü Twitter için teklif ettiği rakam aslında piyasa beklentileriyle örtüşüyor. Zira Bloomberg’e göre Twitter’ın pazar değeri yaklaşık olarak 37 milyar dolar. Elbette Twitter gibi dünyanın önde gelen sosyal medya mecralarından birini satın almak, pazar değerini ödemekten çok daha maliyetli ve zorlu bir girişim olacaktır, ancak Musk’ın ilk teklifinin pazar değerinin yaklaşık 6 milyar dolar üstünde olması bu konuda ciddi olduğunu gösteriyor.

Satın alma teklifini 13 Nisan’da şirkete gönderdiği mektupla Twitter’a resmi olarak ileten Elon Musk, Twitter’ın gerekli değişiklikleri yapabilmesi için özel şahıs şirketi haline gelmesi gerektiğine inandığını söyledi. Musk, şirkete gönderdiği mektupta, “Twitter’ın inanılmaz bir potansiyeli var ve ben bu potansiyeli açığa çıkaracağım.” İfadelerini kullandı. Musk ayrıca teklifi kabul edilmezse, hissedar olmaktan da vazgeçebileceğini söyledi.

Musk’ın resmi bir teklif sunduğunu doğrulayan Twitter yönetimi, yönetim kurulunun önümüzdeki günlerde toplanarak bu teklifi değerlendireceğini açıkladı.

Twitter, şirket hisselerinin yüzde 9’dan biraz fazlasına sahip olan ve en büyük hissedar konumunda bulunan Musk’ın dün gönderdiği başvuruda, kalan hisselerin tümünü satın almak için teklifte bulunduğunu açıkladı. Başvuru dosyasına göre Musk, Twitter hisselerinin her biri için 54,20 dolar ödemeyi teklif etti.

Bu fiyatın en iyi ve son teklif olduğunu belirten Musk, Twitter’ı nasıl bir finansmanla satın alacağına ilişkin açıklamada bulunmadı. Bağlayıcı olmayan teklif, finansmana ve diğer koşulların yerine getirilmesine bağlı.

Musk, ABD piyasa düzenleme ve denetleme kurumu Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı başvurunun dosyasında, “Twitter’a, dünya genelinde ifade özgürlüğü platformu olma potansiyeli taşıdığına inandığım için yatırım yaptım. İfade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum. Ancak yatırımımı yaptığım zamandan bu yana farkına vardım ki şirket, mevcut haliyle ne gelişebilir ne de bu toplumsal zorunluluğa hizmet edebilir. Twitter’ın özel bir şirket olarak değişimden geçmesi gerekiyor” dedi.

Elon Musk, 31 Ocak’tan bu yana neredeyse her gün Twitter hisseleri satın aldığını, son haftalarda SEC’ye yaptığı başvuruları açıklayarak ortaya koydu. Sadece yatırım yönetimi şirketi Vanguard Group daha fazla Twitter hissesini kontrol ediyor.

Musk, son haftalarda, özellikle ifade özgürlüğü ilkelerine yeterince bağlı olmadığı gerekçesiyle Twitter’ı eleştiriyordu. Eski Başkan Donald Trump ve bazı aşırı sağcı siyasetçilerin Twitter’ın şiddet, nefret ve zarar verici dezenformasyona ilişkin içerik standartlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle platformdan uzaklaştırılmaları, bazı takipçileri öfkelendirmişti. Elon Musk’ın da hukuki sorunlara yol açan bazı Twitter paylaşımları olduğu biliniyor.

Elon Musk, geçen hafta, Twitter’ın yönetim kuruluna katılması için davet edilmesinden beş gün sonra bu daveti geri çevirmişti. Twitter yönetim kuruluna hangi gerekçeyle katılmayı reddettiğini açıklamayan Musk, şirkette bazı büyük değişiklikler yapılmasına ilişkin Twitter paylaşımları yapmış, ancak daha sonra bunları silmişti. Musk’ın Twitter’da yapılmasını önerdiği değişiklikler arasında şirketin ana gelir kaynağı olan reklamların kaldırılması ve San Francisco’daki merkez binasının evsiz barınağına dönüştürülmesi de vardı.

Twitter, Musk’ın şirket hisselerinin yüzde 9’undan fazlasını satın aldığını açıklamasından kısa süre sonra, şirketin yüzde 14,9’undan fazlasına sahip olmaması koşuluyla yönetim kuruluna katılması teklifinde bulundu. Ancak Musk, bu teklifi geri çevirdi.
81 milyon Twitter takipçisine sahip olan Elon Musk’ın bazı tartışmalı paylaşımları, SEC ve diğer kurumlarla sorunlar yaşamasına neden oldu.

Musk, 2018 yılındaki bir Twitter paylaşımında, Tesla’yı borsadan çekmek ve özel mülkiyete geçirmek için hisse başına 420 doları garantileyen finansman bulduğunu bildirmişti. Ancak bu Twitter paylaşımı, SEC’nin, kurallara aykırı davrandığı gerekçesiyle Musk hakkında soruşturma açmasına neden olmuştu. Musk ve Tesla, 40 milyon dolarlık para cezası ödemeyi ve Musk’ın Twitter paylaşımlarının bir şirket avukatı tarafından onaylanması şartını kabul etmişti.

error: İçerik korunuyor !!!